Legenda o Ludbergi

Od svih ludbreških legendi, možda i najpopularnija je ona o Ludbergi.

Iako ime te mitološke žene zvuči sumnjivo slično imenu samog grada, njezina legenda daje odgovor na pitanje o „Središtu svijeta“, a najbolje je to što ju možete veoma opipljivo istražiti i upoznati svim osjetilima.

Ludberga, koja je živjela u 12,. stoljeću, provela je cijeli život opirući se zavođenju „nečastivog“ na njezinu čast i ugled.

Prva „intervencija“ nečastivog, u obliku viteza Ulrika, završila je time da je Ludberga ostala sama sa sinom te je živjela isposnički život. Predlažemo da ovu, „pokajničku“ fazu njezinog života upoznate istražujući ludbreška sakralna blaga koja rese Župnu crkvu svetog Trojstva, Kapelicu svetog Križa i slavno Svetište predragocjene Krvi Isusove.

Što god odabrali, sigurno nećete pogriješiti jer oboje nudi prekrasan pejzaž i obilje zelenila za opuštanje, smirivanje i ulazak u energičan vikend.

Nakon što je i drugi puta postala žrtvom zavjere nečastivog. Ludberga je promijenila ploču te, prepoznavši vrijedan vinorodni potencijal ludbreške okolice i klime, nakon puno truda, muke i učenja, postala spretna i uspješna vinarka.

Iako ne znamo gdje je točno na ludbreškim „bregima“ Ludberga imala svoju kućicu, predate li se užicima ludbreške vinske ceste, možda i to otkrijete.

Ali, vrag nikad ne spava pa je došao Ludbergi i treći puta, ali je ovaj puta bila spremna. U naletu bijesa drvenim križem udarila u zemlju zbog čega je na drugoj strani svijeta, u blizini Novog Zelanda,  nakon eksplozije ostao sami mali otočić Antipodravina koji zaista postoji, pod suvremenim imenom Antipodes.

Iako nema jednostavnog i jeftinog načina da se iz Ludbrega prebacite na južnu polutku kako bi provjerili istinitost legende, postoji i jednostavniji način. Naime mjesto na kojem je Ludberga zauvijek protjerala nečastivog od sebe itekako je stvarno. Desetak minuta prekrasne šetnje preko zelenila Otoka mladosti dovest će vas do nesvakidašnjeg prizora fontane Svjetionik svijetu, postavljene na mjesto gdje iz tla izvire slana i blago zapaljiva voda, prema legendi, ostaci ostataka vatre i dima koje su nečastivog pratile gdje god se pojavio. Imate li sreće, vodu koja izvire iz ovog umjetničkog djela, možda ćete uspjeti i zapaliti.

Moglo bi Vas zanimati...

Sajam cvijeća u Ludbregu

Sigurno znate da nam se približavaju dani održavanja tradicionalnog sajma cvijeća “Flora Centrum Mundi”, no i ove godine će se zbog poštivanja važećih epidemioloških mjera

Otok mladosti

Nezaobilazno mjesto za uživanje u miru i obiteljskoj igri na livadi.

ZLATNA ŽETVA 2022

„ŽIVOT“ DRUŠTVO ZA BIOLOŠKO-DINAMIČKO GOSPODARENJE, LUDBREG
POZIVAMO VAS
na sudjelovanje u žetvenim svečanostima i
podsjećanju na običaje naših baka i djedova
ZLATNA ŽETVA 2022
ŽETVENI OBIČAJI U LUDBREŠKOJ PODRAVINI
2. srpnja 2022.
DRUŠTVENI DOM ČUKOVEC
„ŽELI BOMO PŠENIČKU DA PEČEMO ŽEMLJIČKU.
ŽITO ŽELI KAJ BOMO MELU MELI I KOLAČE JELI !“
PROGRAM SVEČANOSTI
15.00 – 16.00 – OKUPLJANJE – formiranje kolone kočije i kola ispred Društvenog doma u ČUKOVCU te vožnja kroz selo zapregom do polja pšenice
16.00 – 17.00 – ŽETVA – košnja pšenice, vezanje snopa, izrada stavice.
17.00 – 18.00 RUČAK U POLJU – Kaj su jeli i pili naši Podravci
18.00 – 18.30 POVRATAK U DRUŠTVENI DOM
19.00 – KULTURNI PROGRAM –
20.00 – VEČERA I SLAVLJE ŽETVE – Rapšicarska večera
VESELIMO SE VAŠEM DOLASKU
INFORMACIJE I PREBILJEŽBE NA BROJ : 098 182 0687
DO 30 LIPNJA ZBOG NARUDŽBE KETERINGA