Dobrodošli u centar svijeta

Ludbreg!

Dobro ste pročitali jer, prema legendama, Ludbreg se nalazi u samom središtu svijeta, a velike svjetske metropole nalaze se na obodima koncentričnih krugova koji se iz njega šire. Istina ili ne, šarm Ludbrega, tog povijesnog, živahnog grada unjedrenog na dodiru obronaka Kalnika i ravnice rijeke Bednje, zaslužuje da o njoj pričaju legende.

Raznolikost je riječ koja Ludbreg najbolje opisuje. Njegova povijesna i kulturna baština te pitomi, ali i veoma raznolik krajolik, čine ga zanimljivim mjestom za odmor, izlet, opuštanje, istraživanje ili avanturu u gotovo netaknutoj prirodi. Od svega što u Ludbregu možete pronaći: tragove prapovijesti, ostatke antičkih vremena, srednjovjekovne i barokne dvorce i crkve, nadaleko poznato svetište i uzbudljive outdoor sadržaje, najvažnija je mjera. U Ludbregu je sve prilagođeno je opuštenom užitku, a njegova blizina i dostupnost čine ga odličnim odredištem za vaš idući vikend-izlet.

Lokacija

Ludbreg je smješten na sjeverozapadu Hrvatske, na mjestu gdje se krajnji obronci Kalničkog gorja spuštaju u podravsku ravnicu. Gradom, prema obližnjem ušću u Dravu, protječe rijeka Bednja, kreirajući pitom, ali raznolik krajolik.

Odlična prometna povezanost sa svim većim gradskim središtima kontinentalne Hrvatske, posebice Zagrebom, čini Ludbreg lako pristupačnim odredištem za uživanje u njegovoj kulturnoj i povijesnoj baštini, a raznoliki pejzaž koji ga okružuje pruža brojne mogućnosti za provođenje aktivnog odmora ili uzbudljiv izlet.

Iako spada u manje gradove sa svojih nešto manje od devet tisuća stanovnika Ludbreg danas je pravo središte prerađivačke industrija, trgovine i obrtništva s tri poslovne zone. Osim navedenim, Ludbrežani se bave i poljoprivredom od čega je najistaknutije cvjećarstvo, povrtlarstvo, pčelarstvo i vinogradarstvo te se u Ludbregu i bližoj okolici nalazi veliki broj OPG-ova te vinarija otvorenih upravo za turiste koji žele uživati u njihovoj ponudi.