Putevima hodočasnika

Već stoljećima je Ludbreg popularno hodočasničko odredište.

Iako nešto manje poznato među širom i mlađom populacijom hrvatskog stanovništva, ludbreško Svetište Predragocjene Krvi Kristove jedno je od najvećih i najstarijih euharistijskih svetišta u Europi.

No, evo kako priča kreće… 

Nesvakidašnji događaj 1411. godine

Služeći misu u kapelici dvorca Batthyany, usmena predaja kaže da se svećeniku koji je sumnjajući u istinitost riječi Pretvorbe “Ovo je tijelo moje” i “Ovo je moja krv…” u kaležu nakon lomljenja hostije potekla prava krv. Preplašen od nesvakidašnjeg događaja, svećenik je tek nakon samrti ispričao o događaju i predao ampulu s tekućinom na čuvanje subraći svećenicima u župnoj crkvi sv. Trojstva.

 

Kako se glas širio narodom tako je počelo pristizati sve više ljudi, od kojih je i mnogo poznatih ljudi, u Ludbreg sa željom da vide znak Božje prisutnosti u maloj posudici, a predaja dalje govori kako su se nakon toga u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja.

Novu kapelu je 4. rujna 1994. blagoslovio kardinal Franjo Kuharić, a ona je danas poznata kao euharistijsko Svetište predragocjene Krvi Isusove. 

Hodočašća i slavlja koja žive i danas

Već 500 godina u Ludbregu se prve nedjelje u rujnu održava se euharistijsko slavlje Sveta Nedjelja u spomen na događaj koji se zbio davne 1411. godine uz mnoge popratne duhovne, kulturne i sportske programe koji su simbolično nazvani “Dani ludbreške Svete Nedjelje” .

Centar svijeta - centar mira

Ludbreško svetište nalazi se u blizini strogog centra grada te samo nekoliko koraka od se i kapelice Sv. Križa u kompleksu dvorca Batthyany u kojoj se čudo i dogodilo. Kapelicu možete posjetiti, a unutar nje se nalazi i stalna izložba arhivske građe (Knjiga čuda, Bula pape Leona X., zaključci Hrvatskog sabora) te stalni postav zbirke sakralne umjetnosti (crkvena ruha i knjige, liturgijsko posuđe, slike, skulpture).

Kratka šetnja prema središtu Ludbrega dovest će vas i do Župne crkva Presvetog Trojstva koja se spominje već 1334. godine. Crkva je s baroknim cinktorom, oslikana freskama Mirka Račkog, mjesto gdje se od 18. stoljeća čuva Relikvija Predragocjene Krvi Kristove. Ampulica s Krvi Kristovom čuva se u monstranci (pokaznici) izrađenoj 1721. godine u augsburškoj zlatarskoj školi, kao poklon grofice Eleonore Batthyany Strattman.

Ludbreg i danas privlači značajan broj vjernika iz Hrvatske i Europe, a koji im je osim iz primarnog razloga upravo grad kakav je poželjan za odmor od buke i svakodnevnih aktivnosti. Ludbreg sa svojim atrakcijama i prirodom koja ga okružuje te outdoor mogućnostima čini izvrsnu kombinaciju odmora “za tijelo i dušu”.

Moglo bi Vas zanimati...

Otok mladosti

Nezaobilazno mjesto za uživanje u miru i obiteljskoj igri na livadi.

2. Kolo Ciklokross lige

2. Kolo Ciklokros lige ??
U nedjelju, 5.12. startamo s drugim kolom CX lige ? ovoga puta Ciklokros liga seli se u ??????? u organizaciji Trail – Full Cycling Experience. Startamo s dobro nam znanog Otoka Mladosti gdje je startala i biciklistička utrka Gravel Ludbreg u sklopu Welcome Spring festivala.
P.S. nastupiti možete i s MTB biciklima odnosno, svim vrstama (ispravnih) bicikala, osim e-bicikala i/ili drugih motorno pogonjenih.
❗ Prijavite se i osjetite sve čari ciklokrosa ?https://www.webscorer.com/register?raceid=260263, lajkajte event i pratite novosti jer uskoro objavljujemo detalje kao i ostale važne informacije ? https://fb.me/e/1tkMcukhT

Deseto izdanje festivala Idemo Otok

Idemo otok je već tradicionalan međunarodni kulturno-glazbeni festival mladih koji je ove godine proslavio svoj deseti rođendan na ludbreškom Otoku mladosti. Uz brojne izvođače, umjetnike,