Svetište predragocijene Krvi Isusove

Ludbreg je jedno od najvažnijih svetišta u Hrvatskoj, ali je još zanimljiviji podatak da spada u rijetke u svijetu koja su utemeljena pismenim ukazom samog pape. Naime, bulom pape Leona X , izdanom 14. travnja 1513. god., priznata je i potvrđena čudesna pojava Svete Krvi Isusove u kapeli tadašnje srednjovjekovne ludbreške tvrđave (Castrum Ludbreg).

Čudo se zbilo davne 1411. godine kad je svećenik, služeći misu u kapeli, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i pravu krv Isusovu te je, ostao nemalo iznenađen kada je to čudo i ugledao. On je, kaže se u papinskoj buli, “zapanjen ovim čudom neko vrijeme skrivao stvar, ali je napokon – jer Bog nije htio, kao što se moglo i vjerovati, da tako slavno čudo i potvrda katoličke vjere protiv onih koji u nju sumnjaju ostanu duže skriveni – kada je pao na samrtnu postelju, otvoreno ispovjedio sve kako se dogodilo, a navedeni kalež s onom tekućinom koja je imala boju naravne i vidljive krvi izložio, odnosno predao da se odloži i zauvijek čuva u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu”.

Relikvija se danas čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici (monstranci) augsburške zlatarske škole izrađenoj 1721. god., poklonu grofice Eleonore Batthyany Strattmann. Dvorska kapelica Sv. Križa u kojoj se događaj zbio, sada je u sklopu ludbreškog dvorca Batthyany. Kapelica je oslikana prizorima vezanim uz čudo pojave Svete Krvi Isusove.

U dvorcu Batthyany, spomeniku kulture I. kategorije, su od 1994. g. smještene prostorije Restauratorskog centra Ludbreg, koji se razvija ujedno od važnijih restauratorskih središta Europe.

Hrvatski sabor zavjetovao se 1739. god. u Ludbregu podići kapelu u čast štovanja Presvete Krvi Isusove koje je nazvao “najvećim blagom hrvatskoga kraljevstva”, no ispunjenje zavjeta dogodilo se nakon 255 godina kada je izgrađena kapela 1994. god., u doba konačnog osamostaljivanja hrvatskog naroda i stvaranja demokratske hrvatske države.  Više informacija na http://www.svetiste-ludbreg.hr/

 

Moglo bi Vas zanimati...

Rijeka Bednja

Bednja je najduža rijeka čiji se izvor i ušće nalaze u Hrvatskoj. Izvire kod Trakošćana te se, vijugajući Varaždinskom županijom te prolazeći kroz samo središte

20. Fizir kup

Jubilarni 20. Fizir kup u Ludbregu
2. i 3. Srpanj
Međunarodno natjecanje u ovoj atraktivnoj disciplini radio-upravljanih modela jedrilica boduje se za Eurocontest i Svjetski kup.
Osim iz Hrvatske, na natjecanje stižu aeromodelari iz Finske, Španjolske, Austrije, Njemačke, Slovenije i, po prvi puta, Srbije.