Rijeka Drava & Jezero Dubrava

Drava & Jezero Dubrava – rijeka duljine 720 km koja izvire u južnom Tirolu u Italiji, a ulijeva se u Dunav kod Aljmaša. U Hrvatskoj prolazi kroz Varaždin te teče prema Osijeku, a u blizini Ludbrega nalazi se akumulacijsko jezero Dubrava.

Jezero Dubrava (ili Dubravsko jezero) je akumulacijsko jezero smješteno na Dravi, treće najveće po veličini. Osim što služi za potrebe hidroelektrane, također je omiljeno mjesto za pecanje. U neposrednoj blizini jezera, gdje se Drava ulijeva u Dubravsko jezero, nalazi se i kamp te malo zrakoplovno pristanište koje se koristi za zmajeve. Do akumulacijskog jezera Dubrava može se doći i biciklističkim stazama Treking velika i Gravel Ludbreg (link).

Rijeka Drava, poznatija i kao „Europska Amazona“, jedna je od najvećih i najvažnijih, ali i naajočuvanijih hrvatskih rijeka, koja čini neizostavni dio povijesnog, prirodnog i kulturnog identiteta cijele sjeverne Hrvatske. Izire u Italiji, točnije u Južnom tirolu i na svom 720 km dugom putu do ušća u Dunav kod Aljmaša na krajnjem istoku Hrvatske prolazi ili dodiruje granice čak pet država. Sve do blizine Ludbrega, Drava je ukroćena i regulirana, a posebno je zanimljivo akumulacijsko jezero Dubrava uz kojeg vode i biciklističke rute s ishodištem u samom „centru svijeta“.

Moglo bi Vas zanimati...

Vidikovac Sveti Vinko

Uz magistralnu cestu od Ludbrega prema Koprivnici iznad naselja Globočec nalazi se kip Svetog Vinka, zaštitnika Ludbreškog vinogorja, s vidikovcem. Vidikovac se nalazi na Ludbreškoj