loading

Loading...

Znamenitosti

Znamenitosti

SVETIŠTE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE

SVETIŠTE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE

Ludbreg je euharistijsko svetište jedinstveno u Hrvata, a među rijetkima u kršćanskom svijetu koje je utemeljeno pismenim ukazom samog Svetog Oca. Bulom pape Leona X , izdanom 14. travnja 1513. god., priznata je i potvrđena čudesna pojava Svete Krvi Isusove u kapeli tadašnje srednjovjekovne ludbreške tvrđave (castrum Ludbreg).

Čudo se zbilo davne 1411. godine kad je svećenik, služeći misu u kapeli, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i pravu krv Isusovu. On je, kaže se u papinskoj buli, “zapanjen ovim čudom neko vrijeme skrivao stvar, ali je napokon – jer Bog nije htio, kao što se moglo i vjerovati, da tako slavno čudo i potvrda katoličke vjere protiv onih koji u nju sumnjaju ostanu duže skriveni – kada je pao na samrtnu postelju, otvoreno ispovjedio sve kako se dogodilo, a navedeni kalež s onom tekućinom koja je imala boju naravne i vidljive krvi izložio, odnosno predao da se odloži i zauvijek čuva u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu”. Od tog doba se oko svete relikvije događaju Čudesna ozdravljenja.pokaznica

Relikvija se danas čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici (monstranci) augsburške zlatarske škole izrađenoj 1721. god., poklonu grofice Eleonore Batthyany Strattmann. Dvorska kapelica Sv. Križa u kojoj se događaj zbio, sada je u sklopu ludbreškog dvorca Batthyany. Kapelica je oslikana prizorima vezanim uz čudo pojave Svete Krvi Isusove.

U dvorcu Batthyany, spomeniku kulture I kategorije, su od 1994. g. smještene prostorije Restauratorskog centra Ludbreg, koji se razvija ujedno od važnijih restauratorskih središta Europe.

Hrvatski sabor zavjetovao se 1739. god. u Ludbregu podići kapelu u čast štovanja Presvete Krvi Isusove koje je nazvao “najvećim blagom hrvatskoga kraljevstva”. Kapela je izgrađena tek 1993. god., u doba konačnog osamostaljivanja hrvatskog naroda i stvaranja demokratske hrvatske države.


DVORAC BATTHYANY (BAČANI)

DVORAC BATTHYANY (BAČANI)

Ludbreški Stari grad obuhvaća kvadratno oblikovan dvorac i dvije gospodarske zgrade. Oko dvorca se naziru tragovi obrambenog prstena napajanja vodom iz rijeke Bednje. Dvorac ima prizemlje i tri kata, od kojih je prvi znatno viši.

Najraniji podaci o postojanju utvrde datiraju iz 1320. godine. Za vrijeme turskih pohoda preoblikovan je u renesansni kaštel. Dolaskom obitelji Batthyany dvorac je renoviran u baroknom stilu. Tada su dvorac i gospodarske zgrade bili u potpunosti iskorišteni. Početkom 19. stoljeća u dvorcu se manje boravi te počinje propadati. Nekoliko puta je preoblikovan zbog raznolike namjene.

U dvorcu je, osim kapelice Svetog Križa, nezaobilaznog mjesta posjeta svakog turista, smještena i međunarodna restauratorska radionica – Restauratorski centar Ludbreg.

U sklopu kapelice Sv. Križa nalazi se i stalna izložba arhivske građe (Knjiga čuda, Bula pape Leona X., zaključci Hrvatskog sabora…) te stalni postav zbirke sakralne umjetnosti (crkvena ruha i knjige, liturgijsko posuđe, slike, skulpture…).


ŽUPNA CRKVA PRESVETOG TROJSTVA

ŽUPNA CRKVA PRESVETOG TROJSTVA

Župna crkva Presvetog Trojstva najstarija je sakralna građevina u gradu, spominje se već 1334. godine, sa baroknim cinktorom, oslikana freskama Mirka Račkog, mjesto gdje se od 18. stoljeća čuva Relikvija Predragocjene Krvi Kristove. Ampulica s Krvi Kristovom čuva se u monstranci (pokaznici) izrađenoj 1721. godine u augsburškoj zlatarskoj školi, kao poklon grofice Eleonore Batthyany Strattman.


CENTAR SVIJETA

CENTAR SVIJETA

Centar svijeta nalazi se upravo u Ludbregu, u gradu čuda i legendi, koji će svakoga gosta očarati spojem vjerske, povijesne, znanstvene, stručne i umjetničke građe, zanimljivim pričama, osebujnim humorom i bezuvjetnim gostoprimstvom


„BAKINA HIŽA I DEDEKOV DVOR“

„BAKINA HIŽA I DEDEKOV DVOR“

Članice udruge „Žene iz centra svijeta“ uredile su kuću po uzoru na kraj 19. i početak 20. stoljeća. Kuća je mali dio bogate sačuvane etno baštine s ludbreškog područja, s tkalačkim stanom, izložbom etno predmeta, poljoprivrednih alatki i strojeva za obradu zemlje i rad u dvorištu, te zanimljivom etno radionicom i suvenirnicom.


LUDBREŠKA VINSKA CESTA

LUDBREŠKA VINSKA CESTA

Ludbreška vinska cesta nalazi se u vinogorju nad gradom. Uzgoj vinove loze i njegovanje vina intenzivnije počinje devedesetih godina dvadesetog stoljeća od kada se organiziraju Izložbe mladih vina. Većinom su zastupljene bijele sorte vina poput graševine, rajnskog rizlinga, pinota bijelog, sauvignona, silvanca zelenog i chardonnaya. Ostala vina su crna poput frankovke, pinota crnog i caberneta, te voćna vina. Ludbreška vinska cesta za sada obuhvaća 8 objekata: OPG i kušaonica vina Kežman – Slanje, Vinska hiža Kovaček – Čukovec, Restoran „Arabela“- Globočec, Vinski podrum Makar – Vinogradi Ludbreški, Vinska kuća Kirić – Vinogradi Ludbreški, Vinarija Stručić – Vinogradi Ludbreški, Restoran „Črn-bel“ - Ludbreg i Vinski podrum Udruge vinogradara „Trsek“ – Ludbreg.


VIDIKOVAC SVETI VINKO

VIDIKOVAC SVETI VINKO

Uz magistralnu cestu od Ludbrega prema Koprivnici iznad naselja Globočec nalazi se kip Svetog Vinka, zaštitnika Ludbreškog vinogorja, s vidikovcem. Vidikovac se nalazi na Ludbreškoj vinskoj cesti otvorenoj 2010. godine. Udruga vinogradara „Trsek“ zaslužna je za postavljanje 7,40 metara metara visokog kipa Svetog Vinka na 8 metara visokom postolju s vidikovcem. Izradio ga je Petar Kolarić, kipar iz Ždale. Ovo je najviši kip Svetog Vinka na svijetu, a pogled s vidikovca dopire do Mađarske. Kip je blagoslovljen i otvoren 29. listopada 2011. godine.